Wat is een link farm en is het een goed idee?

08-06-2020

Link farms werden vroeger veelvuldig gebruikt om uit te groeien tot een autoriteit in Google. Historisch hadden ze zeker hun nut, maar vandaag de dag zijn link farms echter volledig nutteloos geworden. Het is zelfs zo dat Google websites afstraft die zogenaamde link farms gebruiken. Wat link farms zijn en wat je daarover moet weten, ontdek je hieronder.

Betekenis van link farm

Een link farm of een linkboerderij is een website met als enige doel het doorlinken naar andere relevante websites. Een link farm is veelal een catalogus met directories van waaruit er naar talloze andere websites wordt gelinkt. Startpagina.nl is een bekend voorbeeld van zo'n link farm.

Link farms vonden hun oorsprong in de periode voor zoekmachines als Google, toen internetgebruikers nog de exacte url moesten intikken om een website te vinden. Vanop zo'n linkpagina kon men echter meteen relevante websites terugvinden. Linkpagina's werden ook gebruikt door de internetgebruikers zelf omdat ze op die manier al hun favoriete websites eenvoudig konden opslaan.

Van linkpagina naar de nutteloze link farm

Met de opkomst van zoekmachines zoals Google die het internet eenvoudig scanbaar maakten, is het belang van dergelijke linkpagina's afgenomen. De linkpagina's die vandaag nog bestaan, doen veeleer dienst als link farms en hebben praktisch nog maar weinig nut. Aanvankelijk leek Google de autoriteit van websites dan ook voornamelijk te berekenen door het aantal linkjes te tellen die naar de website doorstromen. Gratis linkpagina's werden dan een handig hulpmiddel om de autoriteit van een website op te krikken en werden daarom link farms genoemd.

Steeds vaker kon men zelfs tegen betaling een websitelink laten opnemen, terwijl veel websites ook met linkpartners samenwerkten. Het gaat telkenmale om links die op een onnatuurlijke wijze ontstaan en met de jaren is Google een stuk slimmer geworden en doorziet het deze structuren. Google weet dat link farms geen waarde hebben en haalt de autoriteit van link farms naar beneden. Meer nog: Google ziet link farms als een vorm van black hat SEO en straft websites af die link farms opzetten. Met andere woorden kom je voortaan in plaats van hoger net lager te staan in Google door het gebruik van een linkboerderij.

Betere alternatieven voor link farms

Een link farm is dus geen goed idee. Het belangrijkste is en blijft dat de autoriteit van je website op een natuurlijke manier groeit. Het schrijven van gastblogs of advertorials, het creëren van waardevolle content die websitebezoekers delen of publiceren op verschillende sociale mediakanalen: het zijn en blijven betere manieren om een autoriteit te worden in Google.

Advertorials of andere content laten schrijven? Vraag het aan Textifant!