Wat is een EMD en heeft het wel nut?

20-07-2020

Een EMD of een Exact Match Domain is een domeinnaam die exact overeenkomt met een zoekwoord. Het gaat vaak om zoekwoorden of korte zinnen waarop veelvuldig wordt gezocht in zoekmachines. Denk bijvoorbeeld aan "slotenmaker Gent", hetgeen dan in www.slotenmakergent.be resulteert.

Waarom wordt EMD toegepast?

Bij een EMD komt de domeinnaam exact overeen met het zoekwoord en daardoor heeft de website een streepje voor op concurrenten. Zoekmachines denken dat de zoekmachinegebruiker op zoek is naar die specifieke website en plaatsen de website dan ook bovenaan. Hierdoor wordt de website beter gevonden en trekt het meer klanten aan. Vaak zal de domeinnaam echter gewoon doorverwijzen naar een bestaande website. Zo kan de slotenmaker Pieters uit Gent vanaf slotenmakergent.be doorlinken naar zijn website slotenmaker-pieters.be.

Hebben EMD's nut?

EMD's kunnen inderdaad nuttig zijn, maar we moeten wel een aantal kanttekeningen maken. Zo staan veel EMD-websites boordevol spam of affiliatelinks en hebben ze maar weinig meerwaarde. Daardoor gaat Google steeds kritischer om met dergelijke EMD's en is het niet langer een garantie dat een EMD ook helemaal bovenaan komt te staan.

Google kijkt met andere woorden extra kritisch naar EMD-websites en daarom heb je maar beter je zaakjes op orde. Je zet dan beter ook in op de andere SEO-aspecten, bijvoorbeeld door het zoekwoord eveneens veelvuldig in je websiteteksten terug te laten komen, goede content te voorzien en je website SEO-technisch te optimaliseren. Als je die zaken allemaal op orde hebt, heeft een EMD zeker zijn nut. Daarentegen gaat de voorsprong door een EMD (vrijwel) volledig verloren als je je website niet verder optimaliseert. Momenteel is het gelukkig nog niet zo ver dat een EMD-website een niet-geoptimaliseerde website nadelen oplevert.

De juiste content voor je website

Heb je een EMD en wil je de zoekterm ook in je websiteteksten laten terugkomen? Wil je je website laten optimaliseren om ook echt de vruchten van de EMD te plukken? Dan helpen wij van Textifant je graag verder. Laat je teksten voortaan door ons schrijven.