Wat kost een tekstschrijver per uur?

Wat kost een tekstschrijver per uur? Die vraag valt eigenlijk niet zo eenvoudig te beantwoorden. In de eerste plaats omdat weinig tekstschrijvers een uurtarief hanteren. Ze verkopen een tekst en hanteren daarbij een tarief per woord, per pagina of gewoon voor het volledige project, net zoals je bij de slager een prijs per kilogram hebt en geen uurtarief. Daarnaast zijn er onderling veel verschillen en is het natuurlijk afhankelijk van wat er allemaal in de prijs begrepen is.

Wat kost een tekstschrijver per uur, per project of per woord?

Hier zijn er eigenlijk drie berekeningsmethoden mogelijk. Zo zijn er tekstschrijvers die tarieven per woord hanteren. Voor grote klanten zoals mediakantoren is dat vaak interessant omdat ze dan betalen voor wat ze krijgen en de kosten bovendien heel inzichtelijk zijn. Voor de lokale loodgieter die teksten zoekt voor zijn website is het minder interessant. De loodgieter wil liever weten wat het project hem zal kosten. Bij zo'n projectprijs komt het net op hetzelfde neer: de tekstschrijver maakt een inschatting van het aantal woorden en zal op basis daarvan een totaalprijs meedelen. Is het totaal aantal woorden dan iets meer of iets minder dan verwacht? Dat maakt dan minder uit, zolang het resultaat maar goed is.

Daarnaast zijn er ook tekstschrijvers die een uurtarief hanteren, maar als klant is dat toch een minder goed idee. Klanten kunnen vaak moeilijk inschatten hoeveel tijd een tekstschrijver voor een tekst nodig heeft. Vaak lijken ze dat ook te onderschatten. Er zijn bovendien snelle en trage schrijvers en met een uurtarief betaal je dus gewoon extra voor dezelfde tekst van een trage schrijver. Daarom werken wij van Textifant liever niet met uurtarieven maar met woord- of projectprijzen.

Maar wat kost een tekstschrijver per uur mij dan?

De woordprijs is vaak afhankelijk van een aantal factoren, zoals hoe ingewikkeld een opdracht is, welke bijkomende eisen er zijn, welke expertise noodzakelijk is et cetera. Bij Textifant werken we bijvoorbeeld met een editor en zit ook die prijs gewoon in de woordprijs begrepen. Dergelijke woordprijzen kunnen heel sterk variëren. Een productbeschrijving waarbij veel informatie kant-en-klaar aanwezig is, is snel geschreven. Dan is een lagere woordprijs maar logisch. Een mailing vergt daarentegen veel creativiteit, nadenken, schrappen en zoeken naar inspiratie. Voor flink minder woorden moet je dan ook flink meer betalen.

Bij iedere tekstschrijver valt het woordtarief wel min of meer terug te brengen naar een vast uurtarief. Meer tijd per woord is een hogere woordprijs en omgekeerd. Wat kost een tekstschrijver per uur? Een goedkope tekstschrijver doet het soms al eens voor 25 euro per uur, terwijl de duurdere tekstschrijvers ver boven de 100 euro per uur zitten. De goedkope tekstschrijver bakt er vaak weinig van, terwijl de dure tekstschrijver vaak in een specifieke niche actief is en bijvoorbeeld technische handleidingen of teksten voor de farmaceuticasector schrijft. Vaak heeft zo'n dure tekstschrijver jaren ervaring en zware studies achter de rug, dus dat valt dan ook te verantwoorden. Het gemiddelde tarief ligt dan weer ergens tussen 50 en 65 euro en dat is gewoon een eerlijke prijs voor een stielman.

Wat kost een tekstschrijver per uur bij Textifant?

Ons tarief, hoewel we geen uurtarief hanteren, schommelt netjes rond het gemiddelde. Voor grote projecten hanteren we extra scherpe tarieven en zitten we soms zelfs onder de grens van 50 euro. De opstartkosten vallen dan ook over een groter project te verdelen dus dat is net zo eerlijk. Bij kleine projecten zijn de tarieven natuurlijk iets minder scherp, waarbij de prijs gemiddeld tussen 55 en 58 euro per uur bedraagt. We hanteren echter altijd woordprijzen en veel is dus ook afhankelijk van ons vermogen om de benodigde tijd juist te schatten. Als we scherpe tarieven hanteren is dat natuurlijk volledig ons eigen risico.

Bovendien gaat het enkel om de tijd die de tekstschrijver effectief aan het schrijven is: ook de editor moet de teksten nog even bekijken, er komt bovendien altijd wel nog wat administratie bij kijken et cetera. In de praktijk liggen de werkelijke uurtarieven dus nog een stuk lager, waardoor het uurtarief te vergelijken is met het gemiddeld uurtarief van pakweg een marketeer, designer of een visagist. En ook zij hebben natuurlijk afschrijvingskosten, een boekhouder te betalen, opleidingen te volgen ...

Wat kost een tekstschrijver per uur? Vraag nu vrijblijvend een offerte aan en ontdek wat een tekstschrijver van Textifant kost. Of nog beter: wat hij je oplevert.